
دیوار هبلکس یکی از اجزای ساختمانی پیشساخته و سبکوزنی است که ساختار ایمن، عایق و مقاوم در برابر آتش را فراهم میکند. با انتخاب مصالح ساختمانی سازگار با محیطزیست برای ساخت خانه رویایی خود، نه تنها تلاش خود را برای حفظ محیطزیست انجام میدهید، بلکه در هزینههای ساختوساز کلی خود نیز صرفهجویی میکنید. در میان مصالح ساختمانی نوآورانه مورد استفاده در سراسر جهان، بلوکهای بتنی هوادهی اتوکلاو شده (بلوکهای AAC یا بلوک هبلکس) برتر از سایر مواد معمولی مانند آجرهای سفالی هستند که خطرات زیستمحیطی ایجاد میکنند. مزایای بلوکهای هبلکس به عنوان یک جایگزین مقرونبهصرفه و پایدار برای مصالح ساختمانی سنتی به طور گسترده در کشور شناخته شده است. در حال حاضر، دیوار هبلکس در مقیاس وسیع به عنوان اجزای ساختمانی در کشورهایی مانند آمریکا، روسیه، آلمان و هند انجام میشود و محبوبیت آنها به دلیل افزایش تقاضا برای واحدهای مسکونی و فضاهای تجاری در بسیاری از کشورهای آسیایی است. در این مقاله به توضیح دیوار هبلکس و مزایا و معایب آن در ساخت خانه میپردازیم.
دیوار هبلکس چیست؟
جدول محتوای مقاله
دیوار هبلکس یک نوع دیوار از بتن پیشساخته، فوم و مصالح ساختمانی پایدار ساخته شده از سنگدانههای ماسه کوارتز، گچ کلسینه، آهک، سیمان، آب و پودر آلومینیوم هستند. پس از اختلاط و قالبگیری، بتن تحت حرارت و فشار اتوکلاو شده و بهاینترتیب خواص خود را به دست میآورد. به همین دلیل، دیوار هبلکس به دلیل استحکام، تحمل بار و خواص عایق حرارتی، تقاضای زیادی دارد. بلوک هبلکس به عنوان مصالح ساختمانی برای دیوار هبلکس در سازههای داخلی و خارجی استفاده میشود که بلوکها ممکن است با پوشش گچبری یا با مواد جانبی مانند آجر پوشانده شوند.
مزایا و معایب دیوار هبلکس چیست؟
امروزه که جهان به اهمیت حفظ محیطزیست پی میبرد، بخش ساختوساز نیز شاهد پیشرفتهای تکنولوژیکی از جمله استفاده از اجزای ساختمانی نوآورانه و پایدار بوده است که در اینجا برخی از مزایای دیوار هبلکس آورده شده است:
کارایی بهتر و ساخت سریعتر
بلوکهای هبلکس بهکاررفته در دیوار هبلکس حدود 50 درصد سبکتر و 10 برابر بزرگتر از آجرهای سنتی هستند. این ویژگی منحصربهفرد نصب آسان دیوار را تسهیل میکند و باعث انعطافپذیری بیشتر میشود که برش، شکلدادن و غیره را بسیار آسان میکند. دیوارهای هبلکس دارای اتصالات کمتر و ابعاد ثابت هستند، درنتیجه، روند ساختوساز را سریعتر میکنند. درنهایت، این دیوارهای سبکوزن حملونقل آسانی دارند، که در مقایسه با هزینههای حمل و نقل آجرهای سنتی صرفهجویی میشود.
مقاوم در برابر زلزله
بهطورکلی، ساختمانها برای مقابله با نیروهای عمودی مانند وزن و گرانش طراحی میشوند. بااینحال، نیروهای افقی نیز وجود دارد، مانند نیروهای ناشی از زلزله. دیوارهای هبلکس در طول فرآیند ساخت، استحکام بالایی به دست میآورند و به ساختار نهایی ساختمان دوام میبخشند. بنابراین، دیوار چینی هبلکس در مقایسه با سازههایی با آجر معمولی، قادر به تحمل بارهای لرزهای بالاتری است.
عایق حرارتی و مصرف انرژی
دیوار هبلکسی حاوی محفظههای هوای کوچکی است که از هیدروژن برای کفکردن بتن استفاده میشود، بنابراین، خاصیت عایق حرارتی عالی به آن میدهد که باعث میشود، دما در زمستانها گرم و در تابستان خنک باشد. بنابراین، میتواند هزینههای تهویه مطبوع شما را تا حدود 25 درصد کاهش دهد. دیوار سبک هبلکس مانند انواع سقف سبک، در طول چرخه عمر خود از نظر انرژی کارآمد است، زیرا تولید آن مصرف انرژی کمتری را شامل میشود.
مقاوم در برابر آتش
مواد سازنده دیوار هبلکس غیرقابل احتراق است و در مقایسه با سایر مصالح ساختمانی بسته به ضخامت بلوکهای سازنده آن تا 1200 درجه سانتیگراد و 6 ساعت در برابر آتش مقاوم است. بنابراین، از نظر ایمنی آتشسوزی نیز اهمیت دارد.
پایدار و مقرونبهصرفه
دیوارهای هبلکسی از مواداولیه طبیعی و غیرسمی ساخته شدهاند و فرآیند ساخت آنها، حداقل میزان ضایعات را ایجاد میکند که برخی از ضایعات تولید شده را میتوان بازیافت کرد. دیوار هبلکس از آنجایی که از مواد غیرقابل تجزیهزیستی ساختهشدهاست، ساختمان را بادوام و پایدار میکند. علاوهبراین، دیوار هبلکس، سبکوزن و کممصرف است. همچنین نصب آسانی دارند و هزینههای نیروی کار را نیز به حداقل میرساند.
مقاوم در برابر آفات
مواد دیوارهای هبلکس از مواد معدنی تهیه میشوند که به محافظت از ساختار در برابر آفاتی مانند موریانهها، جوندگان و غیره کمک میکند.
عایق صدا
ساختار سبکوزن و متخلخل مواد دیوار هبلکس باعث کاهش صدا میشود. به همین دلیل متریال دیوار هبلکس در ساخت استودیوها، هتلها، بیمارستانها و… کاربرد فراوانی دارد.
ضد رطوبت
رطوبت میتواند بهشدت به یک سازه آسیب برساند. منافذ ماکرو داخل دیوارهای هبلکس، جذب کم آب را تضمین میکند. بنابراین، دیوارهای هبلکس محافظت بهتری در برابر رطوبت دارند.
معایب دیوار هبلکس
اگرچه دیوار چینی هبلکس به طور گسترده در واحدهای بنایی ساختمانهای بلند استفاده میشود، اما زمانیکه برای سازههای کوچک استفاده میشود، میتواند گران باشد. با توجه به قیمت بالای اجزای سازنده دیوار هبلکس، خرید تعداد کمی بلوک برای چنین سازههایی در مقایسه با سفارش به تعداد عمده برای پروژههای بزرگ، هزینه بیشتری دارد. بااینحال، ماده سازنده این دیوارها سبکوزن هستند. بنابراین، هنگامی که برای استفاده در ساختوسازهای بلند انتخاب میشوند، میتوانند در هزینههای ساختوساز صرفهجویی کند. همچنین، به دلیل وجود آهک در ترکیب این دیوارها، آهن باید از بلوکهای HCCA در ساختوساز جدا شود، زیرا درغیراینصورت خطر خوردگی وجود دارد و ملاتهای چسب در این نوع محصولات، خاص بوده و فقط مستقیماً از کارخانههای سازنده تهیه میشود.
کاربرد دیوارچینی با بلوک هبلکس
چیدن دیوار هبلکس بهطور گسترده در آپارتمانها و انواع دیگر املاک مسکونی، ساختمانهای صنعتی و تجاری مانند هتلها، ادارات، بیمارستانها و مدارس استفاده میشود. به دلیل ظرفیت عالی عایق حرارتی، بلوکهای هبلکس در ساختوسازهای داخلی و خارجی کاربرد دارند.
ویژگیهای دیوار هبلکس چیست؟
اولاً دیوارچینی با بلوک هبلکس سبک و راحت و استفاده از آن در ساختوساز ساختمان هزینه و هدررفت کمی دارد. از طرف دیگر بلوکهای AAC سبکوزن هستند. وزن بلوکهای AAC حدود 80 درصد کمتر از آجرهای قرمز سنتی است و منجر به کاهش استفاده از سیمان و فولاد و در نتیجه صرفهجویی در هزینهها میشود. علاوهبراین، بلوکهای AAC که سازگار با محیط زیست هستند، دوام بهتر و عایق صوتی و حرارتی بهتر را در مقایسه با مصالح ساختمانی دیگر تضمین میکنند.
روش اجرای دیوار هبلکس چگونه است؟
آمادهسازی مواد اولیه
مواد اولیه مانند سیمان، آهک و غیره در حوضچه آمادهسازی دوغاب پر میشود. گچ نیز در سوله فوقانی ذخیره میشود و به نسبت لازم در حوضچه دوغاب اضافه و با دوغاب تهیه میشود.
مخلوطکردن مواد
این فرآیند تضمین کیفیت محصول با افزودن مقدار دقیق مواد اولیه در مخلوطکن است. پس، سیمان، پودر آهک و گچ با استفاده از نوار نقاله در ظروف جداگانه ریخته میشوند. هنگامی که همه مواد در ظرف جداگانه خود به مقدار لازم پر میشوند، سیستم همه مواد را مخلوط میکند. پس از اختلاط تمام مواد برای مدتزمان مشخص، مخلوط برای ریختن در قالب آماده است. یک واحد دوز، مقدار مشخصی از مخلوط را در هر قالب پر میکند. این فرآیند باید بدون مدتزمان قابل توجهی و بهصورت مداوم باشد. درغیراینصورت، اگر فاصلهای بین شارژ و تخلیه مواد وجود داشته باشد، مخلوط باقیمانده ممکن است شروع به سفتشدن کند. بهعلاوه، این فرآیند کاملاً خودکار است و به حداقل مداخله انسانی نیاز دارد.
ریختهگری و پخت بلوک هبلکس
پس از آمادهشدن، مخلوط مواد اولیه فوق برای ریختن در قالب قرار میگیرد. قالبهای بلوک AAC بسته به ظرفیت نصبشده میتوانند در اندازههای مختلفی باشند. همانطور که دوغاب در قالب ریخته میشود، آلومینیوم با هیدروکسید کلسیم و آب واکنش داده و گاز هیدروژن آزاد میکند که منجر به تشکیل یک محفظه هوای کوچک در بلوک میشود که اندازه حباب هوا حدود 2 تا 5 میلیمتر است و این دلیل اصلی سبکوزن و عایقبودن دیوار هبلکس است. پس از اتمام این فرآیند، محصول بهدستآمده باید حداقل به مدت 9 روز پس از ریختهگری خشک شود.
قالبگیری و برش
هنگامی که یک بلوک به استحکام برشی دست یافت، آماده است تا بر اساس نیاز، قالبگیری و برش داده شود. بلوکهای AAC در هنگام ریختهگری به صورت نوارهای بلند ساخته و سپس به اندازه و شکل مورد نیاز بریده میشوند و بعد چیدن دیوار هبلکس با این بلوکها انجام میشود.
نتیجهگیری
از مطالعه تطبیقی، تصدیق میشود که بلوکهای هبلکس دارای ویژگیهای برتری نسبت به آجرهای سفالی هستند و بههمیندلیل به عنوان ماده اصلی سازنده دیوارهای هبلکس، کاربرد دارد. استفاده از بلوکهای هبلکس در ساختوساز ساختمان منجر به صرفهجویی در هزینه کلی پروژه میشود و امکان تسریع روند ساختوساز و کاهش اثرات زیست محیطی و اجتماعی را به دنبال دارد. بنابراین، میتوان گفت که استفاده دیوار هبلکس، انتخاب بهتری برای ساختمان است. توصیه میشود پیمانکاران، سازندگان و افراد مختلف از این محصول در ساختمانسازی، استفاده بیشتری انجام دهند.