
صنعت ساختمان و طراحی المانهای یک خانه نیز همانند سایر بخشهای صنعت دچار تغییر و تحول شدهاند و پانل سقفی lcp یکی از محصولات این تغییر و تحولات است. همانطور که آگاه هستید، سقف یکی از بخشهای مهم در طراحی هر خانه محسوب میشود که با جلوگیری از نفوذ عوامل طبیعی همچون ریزش برف و باران، تابش شدید نور خورشید، وزش شدید باد و… نقش موثری در آسیب به ساختمان و نیز حفظ جان افراد خانه ایفا میکند.
نوع سقف به کار رفته در انواع ساختمانها بسته به شرایط و بودجه مالی متفاوت است که یکی از متداولترین آنها سقف مرکب lcp یا همان سقفهای پیش ساخته است. اما سقف مرکب lcp چیست؟ در چه نوع ساخت و سازهایی میتواند برای ما کارآمد باشد؟ مزایا و معایب احتمالی این نوع سقف چه میتواند باشد؟ اینها سوالاتی است که در ادامه این مقاله به آنها خواهیم پرداخت.
سقف مرکب lcp چیست؟
جدول محتوای مقاله
lcp مخفف عبارت light composite panel است و به سقفهایی اطلاق میشود که روند تولید آنها بهطور کامل در کارخانه طی شده است و پس از تولید به محل پروژه انتقال مییابند. پانل سقفی lcp نوعی سقف مرکب و جدید محسوب میشود و با وجود اینکه بار کمی را بر ساختمان وارد میکند اما از مقاومت بالایی در برابر نیروهای وارده برخوردار است. بتن و فولاد دو ترکیب سازنده این سقفها بوده و به خوبی بارهای وارد آمده بر سقف را به گونهای متعادل توزین و تحمل میکنند. ازاینرو میزان خسارات جانی و مالی را تا حد زیادی کاهش میدهند.
در روند طراحی سقف مرکب و تولید آن در کارخانه تمامی پارامترهای فنی و کیفی به خوبی رعایت میشود. پس از تولید سقف مرکب lcp به محل پروژه منتقل شده و توسط اتصالات مکانیکی و جوشی، به تیرهای اصلی و فرعی سازه متصل میشوند. سقف مرکب بتنی به واسطه میزان کم میلگردی که در تولید آن به کار میرود، وزن فولاد مصرفی در تیرها و ستونها را نیز کاهش میدهد. یکی از نکات حائز اهمیت این سقفهای پیش ساخته، وزن کم آنها است. این وزن کم باعث کاهش وزن اسکلت ساختمان نیز میشود.
علاوهبراین با استفاده از پنل سقفی پیش ساخته lcp میتوان تا حدود 50 درصد از ابعاد و میزان بتن فونداسیون و حجم آرماتور را کاهش داد. یکی دیگر از نکات مهم طراحی و تولید این نوع سقفها، استفاده از لایه فوم بتن در قسمت میانی این سقف است. همین موضوع موجب میشود تا سقف مرکب lcp همانند یک عایق حرارتی عمل نموده و در مقابل آتش از مقاومت بالایی برخوردار باشد. بنابراین هنگام اجرای آن نیازی به استفاده از عایقهای دیگر نیست.
مزایای سقف lcp چیست؟
_ سقف مرکب lcp علاوهبر عایق حرارتی، به عنوان یک عایق صوتی نیز عمل میکند. همچنین از مقاومت خوبی در برابر نیروهای خمشی، فشاری و برشی برخوردار است که موجب مقاومت بیشتر ساختمان در برابر زمینلرزه نسبت به سایر سقفهای اجرایی خواهد شد.
_ اجرای سقف lcp به واسطه اینکه از پیش آماده هستند، به سادگی امکانپذیر است و در هر نوع شرایط آب و هوایی میتوان آنها را به تیرهای سقف متصل نمود.
_ در هنگام وقوع حوادث غیرمترقبه همانند زلزله، این سقف مرکب از تخریب سقف بر سر ساکنین خانه جلوگیری نموده و از اینرو در پروژههای مستحکمسازی بناها در مقابل زلزله بسیار کاربرد دارد.
_ این سقفهای پیش ساخته در تمامی فرآیند تولید و اجرا هیچگونه آلودگی و زبالهای را در پی نخواهند داشت. ازاینرو میتوان آنها را دوستدار محیط زیست دانست.
_ وزن پانل سقفی lcp پیش ساخته در مقایسه با سقفهای قابل اجرای دیگر مانند سقف عرشه فولادی و تیرچه بلوک پایینتر است.
_ همانطور که گفتیم با استفاده از سقفهای آماده، نیاز به مقاطع فولادی تیر و ستون کاهش مییابد. بههمیندلیل اجرای این سقفها هزینههای ساختوساز را کاهش داده و مقرونبهصرفه است. ضمن اینکه سرعت اجرا و نصب آن نیز بسیار بالاست.
معایب سقف lcp چیست؟
هر فناوری در کنار محاسن بیشماری که دارد قطعا ضعف و کم و کاستیهایی را نیز به دنبال خود خواهد داشت. اما در مورد معایب سقف lcp میتوان گفت از آنجایی که این نوع سقف از پیش آماده میشود، بنابراین باید اسکلت ساختمان به دقت اندازهگیری شده و درصد خطای آن بسیار پایین باشد. چرا که با اندکی خطا در محاسبات، تولید مجدد زمانبر و نصب آن با مشکل روبهرو خواهد بود. همچنین اجرای سقف lcp در پروژههای با ابعاد کوچک اصلا از نظر اقتصادی مقرونبهصرفه نیست. علاوهبراین هزینه طراحی این سقف نسبت به سایر سیستمهای سقفی کمی بالاتر است. البته این افزایش قیمت با کاهش میزان استفاده از تیرهای فولادی در اسکلت ساختمان جبران خواهد شد.
مراحل اجرای سقف سبک مرکب
اجرای سقفهای کامپوزیت بسته به قدرت ایستایی سقف میتواند به دو شیوه انجام پذیرد:
اجرای پانل سقفی lcp بدون شمعبندی
شمعها در اجرای سقف به این روش هیچگونه نقشی نداشته و به جای آنها از قالبهایی از جنس چوب بین دهانههای تیرهای فلزی استفاده میشود. مهمترین مزیت این روش، افزایش سرعت اجرا و همچنین امکان اجرای چندین سقف بهطور همزمان است.
اجرای پانل سقفی lcp با شمعبندی
در این روش برای تحمل بارهای وراده بر سقف، از اجرای شمع زیر تیرهای فولادی استفاده میکنند. به عبارت دیگر برای اینکه تیر فولادی پیش از رسیدن به مرحله عملکرد مرکب هیچگونه باری را تحمل ننماید، تعدادی شمع را با فواصل مشخص در زیر آنها قرار میدهند. درنهایت پس از گیرش بتن و برداشتن شمعها سقف کامپوزیت بارهای وارده را تحمل میکند. اما پس از ذکر تمامی این مقدمهها باید گفت که اجرای سقفهای از پیش ساخته با توجه به نوع آنها متفاوت است. سقفهای کامپوزیت فلزی، کرومیت، روفیکیس و عرشه فولادی انواع این سقفهای آماده هستند که هریک هنگام اجرا تفاوتهایی با یکدیگر دارند:
سقفهای کامپوزیت فلزی
در ابتدا برای قالببندی این نوع سقف، برشگیر را روی تیرهای فرعی نصب نموده و سپس با تخته کوبی بین تیرها و بدون نیاز به استفاده ازشمع، آن را تکمیل میکنیم. بعد با جوشدادن پروفیلهای ناودانی بر روی بال تیرهای باربر، میلگردهای حرارتی بر روی پروفیلها قرار داده میشوند. سپس با بتنریزی به عمق 8 سانتیمتر و سفتشدن آن، میتوان قالبها را از زیر سقف برداشت و عملیات اجرای سقف را به پایان رساند.
سقفهای کامپوزیت کرومیت
از روشهای اجرای سقف و کف هستند که در آنها از تیرچه کرومیت (تیرچههایی با جان باز)، ورق فولادی موجدار (قالب ماندگار)، میلگردهای حرارتی و بتن استفاده میشود. اجرای این نوع سقف مرکب lcp را میتوان با طی پنج مرحله نصب تیرچه کرومیت، قالببندی، آرماتوربندی، بتنریزی و بازکردن قالب به پایان رساند.
سقف کامپوزیت عرشه فولادی
اجزای این نوع سقف کمی بیشتر از سایر سقفهای کامپوزیت زمانبر بوده و شامل ورق گالوانیزه ذوزنقهای، گل میخ، آرماتور، بتن (معمولی یا سبک)، تیر فرعی و فلاشینگ است. برای اجرا نیز باید پس از جانمایی و ثابتنمودن ورق فولادی، آنرا با گل میخ به تیر متصل کرد و سپس با آرماتوربندی، اتصال گل میخ به شبکه میلگردها و بتنریزی، اجرای آنرا تکمیل نمود.
سقفهای کامپوزیت روفیکس
درنهایت برای اجرای سقفهای کامپوزیت روفیکس، ابتدا ورق فولادی مشبک توسط دست یا جرثقیل به محل مورد نظر انتقال داده میشود. سپس، جوشکاری روفیکس بر روی برشگیرهای تیرهای فرعی صورت میگیرد. سپس برای اینکه ارتفاع مورد نظر برای قراردادن شبکه میلگردها ایجاد شود، میبایست چندین اسپیسر روی تیرها نصب شود. با اتمام آرماتوربندی، بتنریزی در آخرین مرحله صورت میگیرد.