
یکی از پرکاربردترین انواع سقفهای کامپوزیت که در ساخت سازههای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد، سقف عرشه فولادی است. این نوع سقفهای سبک که به دلیل هزینه پایین و سرعت ساخت بالا محبوبیت بسیاری دارند، به وسیله ورقهای فولادی گالوانیزه و بتن مسلح (ترکیبی از فولاد و بتن) ساخته میشوند. در ادامه با ما همراه باشید تا به بررسی بیشتر در مورد سقف عرشه فولادی و ویژگیهای آن بپردازیم.
سقف عرشه فولادی چیست؟
جدول محتوای مقاله
امروزه تجهیزات و مصالح ساختمانی چه از نظر کاربرد و چه از نظر دانش طراحی پیشرفت بسیاری کردهاند. رشد و توسعه صنعت ساختوساز و معماری ساختمانی باعث شده است تا استفاده بهینه از تجهیزات و نیروی انسانی به یکی از مهمترین اولویتها تبدیل شود. یکی از روشهای مدرنی که به منظور بالابردن کارایی و بهرهوری در صنعت معماری و ساختمانسازی ابداع شده، استفاده از سقف مرکب عرشه فولادی است.
سقف عرشه فولادی جایگزینی بسیار مناسب برای روشهای پرهزینه و زمانبر قدیمی است. عرشه فولادی یا Steel Dec سازهای فلزی و موجدار است که در ساخت کف و انواع سقفهای ساختمانی در سازههای مختلف بهکار برده میشود. عرشه فولادی یا عرشه فلزی که گاهی با نام متال دک (Metal Deck) نیز شناخته میشود، به دلیل مقاومت بالا، نحوه اجرا آسان و قیمت مناسبی که دارد به طور گسترده در تهیه کف و سقفهای کامپوزیتی مورد استفاده قرار میگیرد.
حال که با مفهوم عرشه فولادی آشنا شدیم، میتوانیم به توضیح سقف عرشه فولادی بپردازیم. به مجموعهای از ورقهای فولادی، بتن و اتصالات که برای ساخت سقف ساختمانها به کار برده میشود سقف عرشه فولادی میگویند. این نوع سقف با قرارگرفتن روی تیرآهن ساختمان، شرایطی مناسب برای قرارگیری سایر اجزای ساختمان مانند بتن، عایقها و… ایجاد میکند. در ساخت سقف عرشه فولادی از روشها و اجزای مختلفی استفاده میشود، در ادامه این مطلب جزئیات بیشتری در مورد این نوع سقف مدرن و روش ساخت آن بازگو میکنیم.
قابلیتهای سقفهای عرشه فولادی چیست؟
اطلاع از مزایا و معایب سقف عرشه فولادی کمک میکند تا آگاهانه بهترین روش برای اجرا سقف را انتخاب کنید. به طور خلاصه میتوان گفت وزن سبک، نحوه نصب و اجرا آسان، دوام طولانی و کاهش میزان استفاده از بتن اصلیترین مزایایی هستند که سقف مرکب عرشه فولادی را به یکی از محبوبترین روشهای اجرای سقف در ساختمانهای تجاری، صنعتی و مسکونی تبدیل کرده است. در ادامه به بررسی بیشتر هر یک از این موارد میپردازیم:
- وزن پایین
- سقف های عرشه فولادی سبک هستند و این مسئله باعث میشود تا حملونقل آسانی داشته باشند. به دلیل سبکبودن، این نوع سقف را میتوان در تعداد بالا به راحتی جابهجا کرد و از پرداخت هزینههای سنگین حملونقل پرهیز نمود.
- اجرا سریع و آسان
سقف عرشه فولادی را میتوان به وسیله افراد جابهجا کرد و نیازی به استفاده از وسایلی چون جرثقیل نیست، همین مسئله باعث میشود تا زمان اجرای این نوع سقفها در مقایسه با روشهای سنتی به مقدار قابلتوجهی کاهش پیدا کند. سرعت بالای اجرا باعث کاهش هزینهها و زمان اتمام پروژه میشود. به همین دلیل است که سقف عرشه فولادی در ساخت بسیاری از پروژههای ساختمانی بزرگ انتخاب میشود.
- امکان نصب همزمان
وزن سبک و یکپارچگی سقفهای عرشه فولادی باعث شده است تا برای اجرا و نصب نیازی به شمعبندی وجود نداشته باشد. به همین دلیل میتوان به صورت همزمان نسبت به نصب چند سقف اقدام کرد. این قابلیت سقف عرشه فولادی نیز در کاهش هزینه و افزایش سرعت ساخت پروژه تاثیر زیادی دارد.
- ایمنی بالای سقف عرشه فولادی
به دلیل آن که در مراحل ساخت این نوع سقف از تیرچه و بلوک استفاده نمیشود، بار مرده ساختمان کاهش پیدا کرده و ساختمان در برابر زلزله مقاومتر میشود. در سقف عرشه فولادی همچنین به این علت که نیازی به قالببندی ندارد، از مشکلات خطرآفرین قالببندی کردن نیز خبری نیست.
علاوهبر این چون سقف عرشه فولادی با سرعت بالایی اجرا میشود، خطراتی که در اثر افتادن مصالح و تجهیزات از طبقات بالا به پایین رخ میدهند نیز کاهش پیدا میکند.
- ضخامت کم و مقاومت بالای سقف
سقفهای عرشه فولادی تقریبا بین 125 الی 200 میلیمتر ضخامت دارند که در مقایسه با سایر سقفها بسیار کم است. با این وجود قدرت تحمل و استحکام این نوع سقف در برابر فشارهای وارد شده کمتر از سایر روشهای اجرای سقف نیست.
- تنوع زیاد و مناسب برای هر نوع استفاده
یکی از مسائلی که در فراگیرشدن استفاده از سقف عرشه فولادی نقش پررنگی داشته است، امکان اجرای آن در ساختمانهای کوچک و بزرگ است. این نوع سقف را میتوان در اندازههای متفاوت و با طول دهانه مختلف اجرا نمود. روکش گالوانیزهای که روی سقف عرشه فولادی قرار دارد نیز مقاومت آن را در برابر پوسیدگی، زنگزدگی و خوردگی افزایش داده و مناسب استفاده در هر آبوهوایی میکند.
معایب سقف عرشه فولادی
هر روشی در کنار مزایایی که دارد، دارای معایبی نیز هست و سقف مرکب عرشه فولادی نیز استثنا نیست. در ادامه چند مورد از مهمترین معایب این روش اجرای سقف را بررسی میکنیم:
- سقف عرشه فولادی در صورتی که بهطور دقیق بر اساس ضوابط و استانداردهای مبحث 10 مقررات ساختمانی اجرا نشود، لرزش زیادی خواهد داشت.
- اجرای سقف عرشه فولادی در سازههای با اسکلت بتنی در مقایسه با موارد دیگر سختتر خواهد بود.
- گاهی اوقات خوردگی فلز در این روش مشاهده میشود.
- سقف مرکب عرشه فولادی به سرعت قابل اجرا است، اما نیازمند دانش و مهارت تخصصی برای انجام محاسبات است.
- جوشکاریهای انجام شده در این روش باید توسط یک ناظر کنترل شوند.
دهانههای سقفهای عرشه فولادی، فاصله دهانه سقفهای عرشه فولادی بر چه اساس تعیین میشود؟
عامل اصلی در تعیین فاصله دهانههای سقف عرشه فولادی، ضخامت ورق است. هرچه ضخامت ورق استفاده شده در سقف بیشتر باشد، فاصله دهانه سقف مرکب عرشه فولادی نیز بیشتر است. چنانچه ضخامت این ورق فولادی کم باشد و از ورق نازک در ساخت سقف استفاده شود، فاصله دهانهها کمتر خواهد بود.
در حالت کلی میتوان گفت در صورتی که از ورقهای 0.8 میلیمتری استفاده شود، باید فاصله بین تیرها از 2.4 متر کمتر باشد. اگه ورق فولادی 1.25 میلیمتری برای ساخت سقف به کار رود، حداکثر دهانه سقف عرشه فولادی به 3.3 متر افزایش پیدا خواهد کرد.
بر این اساس برای ورقهای فولادی بین 800 تا 125 میلیمتر میتوان فاصله مناسب دهانههای سقفهای عرشه فولادی را تعیین کرد. در صورتی که فاصله مناسب برای اجرای سقف عرشه فولادی رعایت شود، ساختمان در برابر زلزله مقاوم خواهد بود.
نحوه اجرای سقف عرشه فولادی چگونه است؟
برای ساخت و اجرای سقف عرشه فولادی نیازی به قالببندی و استفاده از میلگرد نیست. در واقع وجه تمایز سقف مرکب عرشه فولادی با سایر سقفها در استفاده از بتنریزی و آرماتوربندی است. در ابتدا ورقهای فولادی را به کمک بالابر یا نیروی انسانی به طبقات بالا برده و پس از آن مراحل اجرای سقف عرشه فولادی را شروع میشود.
توجه داشته باشید حمل این ورقها لزوما نیازی به ماشینالاتی مانند جرثقیل ندارد و قابلحمل با دست نیز است. مرحله بعد ثابتنمودن ورقهای فولادی روی قسمت نشیمن تیرهای سازه ساختمانی است. این قسمت به وسیله دستگاه میخکوب و پس از چیدن ورقها روی پوشش دهانه انجام میشود. در واقع همزمان با چیدن ورقهای فولادی میخها نصب میگردند. مرحله آخر نیز بتنریزی و آرماتوربندی است.
پیش از این گفتیم برای ساخت و اجرای سقف عرشه فولادی نیازی به شمعبندی نیست، اما توجه داشته باشید در صورتی که دهانه سقف عرشه فولادی بیش از 3 متر باشد ممکن است نیاز به استفاده از یک یا دو ردیف از شمعهای موقت باشد.
مراحل اجراکردن سقف عرشه فولادی را به 6 قدم تقسیم میکنند:
- مرحله نخست: جایگذاریکردن ورقهای عرشه فولادی
اولین مرحله در اجرای سقف عرشه فولادی قرار دادن ورقهای فولادی گالوانیزه روی دهانهها و تیرهای نگهدارنده است. همانطور که پیش از این نیز اشاره کردیم، این ورقها را به دلیل وزن سبکی که دارند میتوان به راحتی توسط افراد جابهجا نموده تا در محلهای مناسب چیده شوند.
- مرحله دوم: فیکسکردن و نصب فلاشینگ
برای ثابتکردن ورقهای فولادی در محل مورد نظر از دستگاههای میخکوب استفاده میشود. در این مرحله که اصطلاحا فیکسکردن نامیده میشود، ورقهای فولادی به بال تیر آهنهای زیر خود وصل میگردند. دوربندیکردن یا فلاشینگ نیز با هدف بهبود کیفیت سقف مرکب عرشه فولادی انجام میگیرد. دوربندی روی لبه ورقهای فولادی صورت میگیرد تا بتنریزی با کیفیت بیشتری انجام شود.
- مرحله سوم: متصلکردن ورق عرشه فولادی و تیرآهن
سومین مرحله را میتوان به طور همزمان و یا بلافاصله بعد از جایگذاری و ثابتنمودن ورقها انجام داد. در این مرحله به کمک جوشکاری، پرچکردن و یا گلمیخ (که رایجترین روش است) اتصالات سقف انجام میشود. ورقهای فولادی به بالهای تیرآهنها متصل شده و مرحله بعد آغاز میشود.
- مرحله چهارم: آرماتوربندی
آرماتوربندی برای سقفهای عرشه فولادی را میتوان به وسیله مشهای آماده و یا به روش دستی انجام داد. در روش دستی از بستن میلگرد و مفتول استفاده میشود. در صورتی که برای اجرای سقف مرکب عرشه فولادی از بتن الیافی استفاده شود، نیازی به آرماتوربندی نیست و میتوان با حذفکردن این مرحله به سراغ مرحله پنجم رفت.
- مرحله پنجم: متصلکردن شبکه آرماتوربندی و گل میخها
برای حفظ یکپارچگی سازه لازم است تا گل میخها را به آرماتوربندی متصل کنیم. مرحله پنجم از مراحل اجرای سقف عرشه فولادی که شبکه آرماتور را فیکس میکند، در حین انجام آرماتوربندی و یا بلافاصله بعد از آن صورت میگیرد.
- مرحله ششم: بتنریزی
برای انجام آخرین مرحله اجرای این نوع سقف میتوان از بتن سبک، بتن معمولی یا بتنهای الیافی (به شرط انجامندادن آرماتوربندی) استفاده کرد. نوع بتن را بر اساس مقدار مقاومت آن و با توجه به مواردی چون نحوه بارگذاری و اندازه دهانه سقف عرشه فولادی تعیین میکنند. ضخامت سقف عرشه فولادی در نهایت بستگی به ضخامت دالبتنی دارد که روی روقهای فولادی ایجاد شده است.
نکات مهم در ساخت سقف مرکب عرشه فولادی
برای اجرای سقف عرشه فولادی لازم است تا موارد مختلفی که بر کیفیت، زمان و هزینه اجرای پروژه تاثیر میگذارند را مد نظر قرار دهید. در ادامه چند مورد از مهمترین این نکتهها را بررسی میکنیم:
- انتخاب نوع ورقهای عرشه فولادی باید با توجه به شرایط پروژه و توسط مهندسین و طراحان سازه انجام گیرد. انواع مختلفی از این ورقها در بازار موجود است که باید سازگارترین آنها با شرایط انتخاب شود.
- ورقهای عرشه فولادی بسیار سبک بوده و در مقابل ضربه و فشار آسیبپذیر هستند، جابهجایی این ورقها باید با احتیاط انجام شود.
- در صورتی که احتمال آتشسوزی وجود دارد، باید از پوششهایی برای ورقهای فولادی استفاده کنید که آنها را در برابر آتش و حرارت مقاوم میکنند.
- بهتر است طول گلمیخ از ارتفاع ورقها بیشتر باشد تا درگیری بین بتن و فولاد بهتر اتفاق بیفتد.
- استفاده از مشهای آماده برای آرماتوربندی، زمان اجرای پروژه را بسیار کاهش خواهد داد.
تفاوت سقف مرکب عرشه فولادی و سقف مرکب معمولی
در حالت کلی میتوان گفت روند طراحی و اجرای سقف مرکب عرشه فولادی و سقف مرکب معمولی تفاوت چندانی با یکدیگر ندارد. این تفاوتها را در دو دستهبندی تفاوت در اجرا و تفاوت در طراحی بررسی میکنیم:
تفاوتها در طراحی سقف مرکب معمولی و سقف عرشه فولادی
- در شرایطی که عرشهها عمود بر تیرچهها قرار دارند، عملکرد سازهای بتن در داخل کنگره عرشه در نظر گرفته نمیشود. این مسئله تفاوتهایی در محاسبه بتن سقف عرشه فولادی و مشخصات هندسی ایجاد میکند.
- در سقفهای مرکب معمولی گاهی اوقات نمیتوان تعداد گل میخهای محاسبه شده در طراحی را هنگام اجرا استفاده کرد، زیرا فاصله بین گلمیخها وابسته به فاصله عرشهها است.
- در سقفهای مرکب عرشه فولادی از گلمیخ برشگیر و در سقفهای مرکب معمولی از ناودانی برشگیر استفاده میشود.
تفاوتها در اجرا
- در ساخت و اجرای سقف عرشه فولادی بر خلاف سقفهای مرکب معمولی از قالببندی استفاده نمیشود.
- سرعت اجرا و هزینه انجام کار در این روش کمتر است.
- تعداد تیرهای فرعی بهکار رفته در سقف عرشه فولادی در مقایسه با سقف مرکب معمولی کمتر است.
- سقف مرکب عرشه فولادی را میتوان بهطور همزمان در تمامی طبقات اجرا نمود.
- نیاز به آرماتوربندی در این نوع سقف کمتر است.
- به دلیل آن که سقفهای عرشه فولادی وزن کمتری در مقایسه با سقفهای مرکب معمولی دارند، در برابر زلزله آسیبپذیری کمتری دارند.
برای امکان بررسی بهتر در ادامه جدول تفاوتهای سقف مرکب عرشه فولادی و سقف مرکب معمولی (به طور مثال کامپوزیت) آورده شده است:
نوع سقف | کاهش استفاده از فولاد | وزن (کیلوگرم بر متر مربع) | تعداد تیر فرعی تا دهانههای 5 الی 6 متری | تعداد تیر فرعی تا دهانههای 3 متری | نیاز به قالببندی | میزان بتن مورد نیاز (کیلوگرم بر متر مربع) | تعداد میلگرد مورد نیاز (کیلوگرم بر متر مربع) | زمان مورد نیاز برای اجرا (روز) |
سقف مرکب معمولی | – | 260 | 5 | 2 | دارد | 10 | 5 | 11 |
سقف مرکب عرشه فولادی | 10 کیلوگرم | 214 | 1 | 0 | ندارد | 8 | 2 | 1 |
مهمترین ویژگیهای اقتصادی و اجرایی سقف مرکب عرشه فولاد
- مقاومت بالا در برابر زمینلرزه و آتشسوزی
- مورد تایید فنی مرکز تحقیقات مسکن و شهرسازی
- مورد تایید مدیریت کیفی ISo 9001
- امنیت بالا و کاهش احتمال آسیبهای انسانی
- حمل و اجرای سریع و آسان
- امکان استفاده در انواع ساختمانها و تمام طبقات
- عایق صدا و حرارت
- صرفهجویی در مصرف بتن، فولاد و میلگرد
- وزن کمتر سقف عرشه فولادی در مقایسه با سقف کامپوزیتی معمولی
- بدون نیاز به مراحل شمعگذاری و قالببندی
- ایجاد سکوی مطمئن و کاربردی هنگام اجرای پروژه
- کاهش لرزش
- امکان اجرای همزمان و موازی برای تمامی طبقات ساختمان
مصالح تشکیلدهنده سقف مرکب عرشه فولادی چیست؟ (اجزای تشکیلدهنده سقف دال عرشه)
- ورقهای فولاد نرم (Steel Sheet): سقف عرشه فولادی به وسیله یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی، یعنی فولاد نرم ساخته میشود که شکلپذیری بالایی داشته و مقاومت تسلیمی بین 210 تا 250 مگاپاسکال دارد. این مسئله سبب میشود بتوان ورقهای فولادی را در شکل و اندازههای مختلف تولید کرد.
- روکش گالوانیزه: این ورقهای فولادی که در ساخت سقف مرکب عرشه فولادی استفاده میشوند، گالوانیزه هستند، زیرا روکشی از جنس روی دارند. برای این منظور در طی فرآیندی یک لایه نازک از روی با ضخامتی بین 0.8 الی 2.1 میلیمتر روی سطوح ورقهای فولادی ریخته شده و فرآیند آبکاری یا همان گالوانیزهکردن انجام میشود.
- برشگیر یا گلمیخ (Stud Shear Connector): یکی دیگر از مصالح تشکیلدهنده سقف عرشه فولادی که پیش از این نیز به آن اشاره کردیم، گلمیخ است. با کمک این قطعه میتوان ورقهای فولادی گالوانیزه شده را به تیرهای فرعی متصل نمود. از آنجایی که این میخها باعث میشوند تا نیروی وارد شده بر سقف بین دالبتنی و تیر توزیع شود، یکی از ویژگیهای مثبت سقف عرشه فولادی به شمار میآیند.
- میلگرد (Reinforcement): برای آرماتوربندی سنتی در سقف مرکب عرشه فولادی از میلگرد استفاده میشود. آرماتوربندی با تقویت مقاومت کششی بتن از به وجود آمدن ترکها در سقف جلوگیری کرده و تحمل بار متمرکز بتن را افزایش میدهد.
- بتن: همانطور که میدانید بتن را میتوان جزء پرکاربردترین مصالح ساختمانی به شمار آورد. در اجرای سقف عرشه فولادی آخرین مرحله بتنریزی است که با ریختن بتن روی ورقهای عرشه فولادی انجام میگیرد.
- فلاشینگ و تیرهای فرعی: برای جلوگیری از خارجشدن بتن از لبهها، یکنواختشدن بتن و افزایش مقاومت سقف، از فلاشینگ یا دوربند استفاده میشود. در مواردی که دهانه سقف مرکب عرشه فولادی بیش از 3 متر باشد، ممکن است نیاز به شمعبندی و استفاده از تیر فرعی به منظور نگهداشتن سقف و جلوگیری از خمشدن آن وجود داشته باشد.
روشهای اتصال در سقف مرکب عرشه فولادی
در مراحل ساخت و اجرای سقف عرشه فولادی، در دو مرحله لازم است تا از اتصالات استفاده شود، اول هنگامی که ورقهای فولادی به تیر متصل میشوند و دوم حفظ یکپارچگی آرماتوربندی و فیکسکردن اجزا کنار یکدیگر است. روشهای اتصال در سقف مرکب عرشه فولادی را به دو نوع جوشی و اتصال پرچی میتوان تقسیمبندی کرد:
- اتصال جوشی
برای آن که بتوان گلمیخهای فولادی را روی تیرآهن نصب کرد لازم است تا از ولتاژ بالای برق استفاده شود. برای این نوع اتصال محدودیتهایی وجود دارد:
- تیرآهن باید فاقد هرگونه رطوبت و زنگزدگی باشد، زیرا کیفیت جوشکاری را تحت تاثیر قرار میدهد.
- بین ورقهای سقف عرشه فولادی و تیرآهن نباید هیچ فاصلهای وجود داشته باشد.
- ورقهای فولادی مورد استفاده باید کمتر از 125 میلیمتر ضخامت داشته باشند.
- حداقل توان دستگاه جوشکاری 415 ولت باشد.
- اتصال سقف مرکب عرشه فولادی به وسیله پرچ
در این روش به وسیله میخهای فولادی ورقهای فولادی و تیرآهن به یکدیگر متصل میشوند. این نوع اتصال در مقایسه با روش قبل بسیار سریعتر بوده و هزینه کمتری نیز دارد. یکی دیگر از مزایای اتصال به روش پرچکردن در اجرای سقفهای مرکب عرشه فولادی، افزایش مقاومت برشی تا 40 درصد در مقایسه با روش جوشکاری است.
مشخصات فنی سقف عرشه فولادی
برای اجرای سقف مرکب عرشه فولادی لازم است تا مشخصات فنی مربوط به ورقهای فولاد، گلمیخها و بتن را بهطور دقیق در نظر بگیرید. اعداد و مشخصات فنی مورد استفاده در ساخت سقف عرشه فولادی در ادامه آمده است، اما توجه داشته باشید این اعداد باید بر اساس طراحی هر پروژه ساختمانی به طور خاص محاسبه و اندازهگیری شود.
وزن اجزای سقف عرشه فولادی
گلمیخهای با ارتفاع 100 میلیمتر: 260 گرم
گلمیخهای به ارتفاع 115 میلیمتر: 290 گرم
هر فلاشینگ به طور متوسط: 400 گرم
برای محاسبه وزن ورقهای عرشه فولادی از جدول زیر استفاده کنید:
ضخامت ورق فولادی (سانتیمتر) | ارتفاع گام (سانتیمتر) | عرض ورق فولادی (سانتیمتر) | وزن هر متر مربع (کیلوگرم) |
0.7 | 6.5 | 101 | 7.1 |
0.7 | 7.5 | 94 | 7.4 |
0.8 | 6.5 | 101 | 8 |
0.8 | 7.5 | 94 | 8.5 |
0.9 | 6.5 | 101 | 9.1 |
0.9 | 7.5 | 94 | 9.6 |
1 | 6.5 | 101 | 10.2 |
1 | 7.5 | 94 | 10.6 |
1.25 | 6.5 | 101 | 12.5 |
1.25 | 7.5 | 94 | 13.2 |
روند طراحی سقف دال عرشه مرکب (سقف عرشه فولادی)
فرآیند طراحی سقفهای عرشه فولادی را میتوان به طور کلی به سه بخش تقسیمبندی کرد:
- مرحله اول: طراحی عملکرد بتن بهکاررفته در سقف
این مرحله از طراحی، مهمترین قسمتی است که اتصالات بین بتن و سقف را به وجود میآورد. برای طراحی این مرحله لازم است تا طبق آییننامههای CSSBI، BS5950 و SDI و همچنین مطابق با مبحث 10 از مقررات ملی ساختمان عمل نمود.
- مرحله دوم: طراحی عملکرد دال عرشه و تیر فرعی
در طراحی این مرحله نیز لازم است تا مطابق با مقررات و آییننامههای ذکر شده عمل کرد و اندازه و تعداد گلمیخها و تیرهای فرعی مورد نیاز را تعیین نمود. توجه داشته باشید این قسمت از طراحی سقف دال عرشه مرکب طی دو مرحله انجام میشود، مرحله ساخت و مرحله بهرهبرداری.
- مرحله آخر: توزیع بار وارده و بازبینی نهایی
در مرحله آخر لازم است تا بارهای وارد شده بر قسمتهای اصلی سازه بهطور دقیق محاسبه و اندازهگیری شوند. مقادیر بهدستآمده باید مطابق با اعدادی باشند که در آییننامهها ذکر شدهاند. کنترل نهایی تمامی مراحل طراحی نیز شما را از ایمنی سقف مطمئن میکند.
سوالات متداول
- سقف عرشه فولادی چیست؟
سقف مرکب عرشه فولادی یا متال دک (Metal Deck) به دستهای از سقفهای مدرن گفته میشود که با کمک روقهای فولادی، بتن و گلمیخ اجرا میشوند.
- سقف مرکب عرشه فولادی و سقف مرکب معمولی چه تفاوتهایی دارند؟
صرفهجویی در هزینه، کاهش قابل توجه وزن سازه، عدم نیاز به قالببندی، زمان اجرای بسیار کمتر و کاهش استفاده از بتن و میلگرد از جمله مهمترین مزایای سقف عرشه فولادی است که باعث تفاوت آن با سقفهای معمولی میشود.
- محاسبه سقف عرشه فولادی چگونه انجام میگیرد؟
پیش از اجرای این نوع سقف لازم است تا محاسبات مورد نیاز آن مطابق با آییننامههای CSSBI، BS5950 و SDI و همچنین مطابق با مبحث 10 از مقررات ملی ساختمان انجام شود.
- منظور از دیتیل سقف عرشه فولادی چیست؟
به تمامی مراحل و جزئیاتی مانند محاسبه بتن، ضخامت سقف و… که لازم است تا در روند طراحی سقف عرشه فولادی مد نظر قرار گرفته شود، دیتیل میگویند.
- اجرای سقف عرشه فولادی در چند مرحله انجام میشود؟
مراحل اجرایی این نوع سقف را میتوان در 6 مرحله جایگذاری ورق فولادی، فیکسکردن، اتصال با گلمیخ، آرماتوربندی، وصلکردن گلمیخ به آرماتوربندی و بتنریزی خلاصه کرد.